Yoga

Yoga / Personlig eller gruppträning

Ashtanga som yogaform
Vinyasa yoga
Kundalini awakening

Ashtanga som yogaform – dynamisk och renande

Ashtanga är en dynamisk yogaform. Det som är typiskt med ashtangayoga är att den består av fasta serier det vill säga att du utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa.

Astangayogans tre grundstenar, som på sanskrit kallas för Tristhana, är: kroppshållning (asana), andning (ujjayi pranayama) och fokuseringspunkt för ögonen (dristi). På svenska betyder Tristhana ungefär ”där man står”. 

De tre delarna är alla lika viktiga för yogautövandet och omfattar tre olika nivåer av rening; kroppen, nervsystemet och sinnet.
De tre grundstenarna är närvarande i alla ashtangaklasser – man använder till exempel andningstekniken ujjayi-andning (som även används i andra yogastilar).
Fokus ligger också på de inre kroppslåsen, bandhas:  rotlås (mula bandha), maglås (uddiyana bandha) och halslås (jalandhara bandha). Varje yogaposition har också en speciell dristi ≈ fokuspunkt för blicken. Allt detta för att sakta men säkert föra uppmärksamheten inåt.

I ashtangayogan finns totalt sex serier och traditionellt sett behöver du kunna utföra den första serien innan du får gå vidare till nästa och bygga på med fler positioner. Det är dock många som endast utövar första serien under hela sitt yogaliv.

Ashtanga bygger mycket styrka, uthållighet, rörlighet och tålamod.

Ashtangayoga finns som kurs på Studio Aktiverum i Helsingborg, onsdagar 18.45 från april 2024.

Det går också att utöva i liten Pt-grupp eller som en helt vanlig pt-session på Mpiyo Carl Öhrns gata 2c, då bokar grupp eller pt i bokningen här på hemsidan.

Vinyasa yoga

I den vinyasayoga som jag instruerar i så har jag ashtangayogans första serie som grund men stoppar in olika ställningar och flöden i serien för variation och inspiration.

Jag tycker det är viktigt att något av allt är med såsom, framåtfällningar, rotationer, bakåtböjningar, styrka för mage och rygg och ibland lite armbalanser och bindningar.

 

Jag har Vinyasayoga måndagar kl.18.00-19.00 på Studio Aktiverum i Helsingborg.

 

Jag har Hot vinyasayoga onsdagar kl.17.30-18.30 på Studio Aktiverum från april 2024.

Omdömen

5.0 (351 omdömen)